dinsdag 8 januari 2013

De online wedstrijd

Vandaag fiets ik met mijn wedstrijdschoenen aan naar de training. Ofja training, er moet hard gelopen worden vandaag. Er staat een KOM op het spel! Een wat? Een KOM ja, "King Of The Mountain". Een kans die zich niet vaak voordoet want normaal houd ik me prima aan de door de trainer opgegeven snelheidszones. Vandaag kan het echter "5,7 km winterronde in Z4+ voor de ranglijsten!" stond er tenslotte in het trainingsschema.
Het principe is simpel, je neemt met je gps horloge of de strava applicatie op je telefoon je gelopen rondje op, upload deze naar strava en zonder dat je het door hebt ben je misschien al in een van de bestaande ranglijsten opgenomen. Zo niet en is er een bepaalde heuvel, een interessant rondje, of iets anders waar je graag records op wilt kunnen verbreken kan je er altijd zelf een segment van maken om vervolgens "king of the mountain" te worden. Daarbij kan je op dezelfde manier als twitter atleten volgen waardoor je hun trainingen te zien krijgt (leuk om te zien wat Laurens ten Dam traint!), trainingen kan vergelijken. Etc. Onder wielrenners is strava al behoorlijk populair. Zo is bijvoorbeeld de Cauberg al bijna 6000 keer opgereden door strava gebruikers. Door lopers wordt het programma echter nog in mindere mate gebruikt.
Bij Eindhoven Atletiek komt strava echter vaak ter sprake, zo nu en dan wordt er stiekem een versnelling geplaatst om net dat ene plaatsje op die felbegeerde ranglijst te stijgen. Allemaal extra motivatie en alles dat motiveert is mooi meegenomen! Daarbij zien trainingen er tegenwoordig digitaal zelfs gezellig uit.


Terug naar de "wedstrijd" van vandaag. Na een paar km's warming-up is iedereen goed warm. Er wordt gelopen naar de start. De start die op de computer zo makkelijk te zien is maar in de echte wereld is deze nergens te bekennen. Het zekere voor het onzekere wordt genomen en we starten zo'n 50 meter voor de virtuele start zodat we zeker weten dat strava onze ronde zal regisseren. Een startschot is er niet. Iedereen  kan tenslotte op ieder moment aan deze online wedstrijd meedoen. Timothy is de gedoodverfde favoriet maar vandaag echter geen echte tegenstander. Ondanks dat Timothy over een strava account beschikt is hij er nog niet achter gekomen hoe hij zijn bestanden moet uploaden ;-). Harm is voor mij onklopbaar met zijn PR van 2:21:59 op de marathon en dus zal ik moeten strijden voor de 2de plek samen met Filip. Lang lopen we samen op het 5,7km lang durende segment. Na zo'n 4km slaat Filip echter een gaatje maar de laatste 50 meter weet ik met een sprint toch nog over hem heen te komen. De sprint die voor de zekerheid toch weer net iets langer wordt doorgetrokken om er maar zeker van te zijn dat het hele segment gelopen wordt. Harm blijft "king of the hill", en ik heb mijn 2de plaats waarschijnlijk goed weten te verdedigen. Alhoewel.. toch niet dus bleek een paar uur later. De digitale wereld is blijkbaar toch niet helemaal het zelfde.

Enfin, leuk speeltje voor de competitieve hardloper die tijden van zichzelf en / of andere wilt verbreken. Net die extra training doet om een challange te behalen, of op de een of andere manier gewoon meer informatie uit zijn training wilt halen. Meten is weten ;-)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten